dore okulları
Malatya
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67262.882$

ANKARA ANKARA, GÜZEL ANKARA! 


ANKARA ANKARA, GÜZEL ANKARA! 
MEHMET AYHAN YAZDI... SESLİ MAKALE
Narin


HABER-YORUM
 

 

Süper Lig'de 5, Türkiye Kupası'nda 2 olmak üzere tam 7 maçtır galip gelemeyen Evkur Yeni Malatyaspor'da son dönemin öncelikli gündem maddesi hakemler… Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), başkan Adil Gevrek'e, Süper Lig'in 15. haftasında 3-2 kaybettikleri Göztepe karşılaşmasında, soyunma odası koridorlarında hakemlere yönelik sportmenliğe aykırı hareketleri gerekçesiyle 3 ay hak mahrumiyeti ve 100 bin lira ceza kesti. Ali Şansalan'a aynı davranışları nedeniyle bir maçtan men edilen teknik direktör Erol bulut'a da 13 bin TL yaptırım uygulandı. 

 

*** 

 

1 günde ne değişti MHK! 
Üstelik bu ağır sonuçlar, görüntülerle Merkez Hakem Kurulu'na (MHK) itirazdan sadece iki gün sonra açıklandı. 12 Aralık'ta kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; Adil Gevrek, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ile 2 saate varan bir görüşmedeydi. Yanlışları kabul eden Namoğlu'nun, atadıkları isimleri takipte olduğunu Gevrek'le paylaştığı da ileri sürülüyordu. Ancak 13 Aralık'taki beyanat, herkesi şoke etti. Çünkü Namoğlu, sene başından bu yana Yeni Malatya'nın lehine daha fazla düdük çalındığını, Gevrek'in de buna ikna olduğunu söylüyordu. 
 

*** 

 

Olumsuzluktan beslenen zihniyet! 
Çok geçmeden, eleştiri dozundan çıkan, hakarete varan sesler yükseldi. Manevi duyguları hiçe sayan bazıları, “Adil Gevrek'siz Cuma'lar” dahi diledi! Emrivaki bir tavırla, “Bu şehri terk et.” çağrısının akabinde, Gevrek hakkında, “Yazıklar olsun sana ve destek çıkan şakşakçılarına.” bile denildi. Örneğine pek rastlanmamış olaya imza atan bir taraftarın, başarısız sonuçlardan ötürü başkan, yönetim, teknik heyet ve futbolcular hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyet dilekçesi vermesi, olumsuzluktan beslenenlerin en somut resmiydi! 

*** 

 

Yiğidi öldür, hakkını yeme 
Bugün hedef tahtasına konulan Adil Gevrek ne mi yaptı? İcraatlarını kısaca hatırlatalım… Temmuz 2014'te koltuğa oturdu. İlk sezonunda, 2. Lig Beyaz Grup'ta kupa sevincini tattı. “Küme düşer.” denilen takım, TFF 1. Lig'de tutundu, hatta play-off potasını zorladı. Üçüncü yılında Süper Lig'in başkanları arasına girdi. Yiğidi öldür, hakkını yeme! 

 

*** 

Malatya, Süper Lig'de, Doğu'nun temsilcisi 
Yeni Malatya aleyhindeki hakem kararları iyice can sıkıyor. 2-0'lık Sivas yenilgisinde Serkan Çınar nizami golü saymadı. Barış Şimşek de (Antalya/1-1) penaltıyı çalmadı. Konya(1-1) karşısında Barazite'in golünü, Koray Gençerler iptal etti. Kasımpaşa'da (3-2) Arda Kardeşler, kırmızıyı cebinde unuttu! Golsüz Akhisar Bld. deplasmanında, Aytaç Kara'nın şutunda Caner Osmanpaşa ceza alanında elle dokundu; ama Cüneyt Çakır, Aytaç'a sarı kart gösterdi! Malatya'daki 3-2'lik Göztepe mağlubiyetinde Ali Şansalan, ikinci penaltıyı işaretleme cesaretini bulamadı. Puanlar, bir kişinin iki dudağının arasındaki uçup gitti. Akıllara, “Doğu'nun Süper Lig'deki tek temsilcisi Yeni Malatya istenmiyor mu?” sorusunun düşmesi çok da yadırganmamalı…  

 

*** 

ANKARA ANKARA, GÜZEL ANKARA! 
Hemen herkes her demecinde, “Yeni Malatyaspor, şehrimizin ortak paydası.” cümlesini kuruyor. Peki çağrının altı ne kadar doldurulabiliyor? Halihazırda bu hususta daha çok çaba harcanması gerektiği gerçeği malum. Bu noktada sözleri Aka Gündüz'e, bestesi Halil Bediî Yönetken'e ait olan “Ankara Marşı” beliriyor zihinlerde: “Ankara, güzel Ankara, Seni görmek ister her bahtı kara. Senden yardım ister her düşen dara, Yetersin onlara güzel Ankara.” 

 

*** 

Meclis'te 6 vekil var; ama… 
5'i Ak Parti'li (Bülent Tüfenkci, Mustafa Şahin, Nurettin Yaşar, Öznur Çalık, Taha Özkan), 1'i CHP'li (Veli Ağbaba), Malatya milletvekili sıfatıyla 6 isim var Meclis'te. Bir de diğer illerden aslen Malatyalı olanlar… Bülent Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanımız. Öznur Çalık ile Veli Ağbaba ise partilerinin genel başkan yardımcıları. Bu tabloya bakıldığında Malatya'nın her anlamda altın çağını yaşaması gerek. Ancak Evkur Yeni Malatyaspor ayağında mevcut durum çok da iyi değil! Tüfenkci ile Çalık işlerine rağmen temsil için yoğun emek sarf ediyor. Fakat diğerlerinin yetersiz kaldıklarını görüyoruz.  

 

*** 

Lobin yoksa bir hiçsin! 
Kitleleri peşinden sürükleyen futbol; masa başında değil, sahada kazanıldığında güzel. Ama çağın da getirileriyle artık endüstrileşen bu oyunda tutunabilmek, lobi manasında farklı adımların atılmasını mecburi kılıyor. Malatya sevdalısı kalplerin sinerji oluşturması zarureti de apaçık ortada! Malatya camiası, demeç kalabalığından çok, somut girişimleri önemsiyor. 

 

*** 

ŞAMPİYONLUKLAR NE ÇABUK UNUTULDU? 
Altyapıdaki betonlaşan zeminler değiştirildi. Futbol takımı ise 27 bin 44 koltuk kapasiteli Yeni Malatya Stadyumu'ndan sonra Orduzu Pınarbaşı'ndaki tesislerine de kavuştu. Buna karşın Lakin Trabzonspor ve Beşiktaş müsabakaları haricinde stadın dolduğu söylenemez. “Malatya sevdalısı” taraftarlara “istifa” çığırtkanlarının arttığı bugünlerde fazlasıyla ihtiyaç var. Çünkü çamur atmaya bayılan birileri, sosyal medyada ahkam kesmeye devam ediyor. “Süper Lig'in en kötüleri” listesinde Yeni Malatyaspor'u, Adil Gevrek'i, Yeni Malatya Stadyumu'nu (coğrafi konumu)ve EYMS resmî sitesini ilk sıraya koyuyor! Malatya futbolunu 11 yıl sonra Süper Lig ile tanıştıran kahramanlar hemen unutuluveriyor! Sürekli anımsanması gerekli bir doğru var: “Gemi su alırsa herkes batar!” 

 

*** 

Tamam her şey güllük, gülistanlık değil; ancak…    
31 senelik tarihîni Süper Lig'in kapılarını açarak taçlandıran Evkur Yeni Malatyaspor'da, kalıcılık için değişim kaçınılmazdı. İrfan Buz'la iplerin kopması tartışılabilir ki beklentilerin örtüşmediği yerde ayrılıklar kaçınılmazlığı gayet doğal. 19 futbolcunun gönderilişi ve 15 takviye rakamsal açıdan göz korkutuyor olsa da devlerle rekabetin yolu güçlü kadrolardan geçiyor. Başkan Adil Gevrek, transferde tek başıma hareket etmekle suçlanıyor. O ise tüm maliyetler ve detayların oluşturulan komitede sonuca bağlandığına dikkati çekiyor. Yıkıcı tenkitleri iyi niyetle bağdaştıramıyor ve “iftira” görüyor.  

 

*** 

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ!  
Peki; Başkan Adil Gevrek'in aynı zamanda iyi bir taraftar olarak yüksek performans beklediği oyuncuların form düzeyleri ne? Yorumsal analizler yerine istatistiklerin diline bakmak yeterli. Şimdiye dek Süper Lig'de 15, Türkiye Kupası'nda 4, toplam 19 mücadelenin oynandığı ve tümünün 1.710 dakikalık normal süreye işaret ettiği düşünülürse aşağıdaki listenin bize sundukları daha anlaşılır olabilir… FabienFarnolle (7 maç, 630 dk.), AlyCissokho (17 maç, 1341 dk.), Issam Chebake (16 maç, 1358), Yalçın Ayhan (14 maç, 1260 dk.), ArturoMina (9 maç, 721 dk.), SincereSeth (8 maç, 546 dk.), Aytaç Kara(13 maç, 911 dk.), Turgut Doğan Şahin (9 maç, 391 dk.), EmanuelDening (18 maç, 733 dk.), NacerBarazite (17 maç, 889 dk.), KhalidBoutaib (16 maç, 1351 dk.), Issiar Dia (14 maç, 800 dk.), Adem Büyük (11 maç, 891 dk.), SadioDiallo (9 maç, 616 dk.), Batuhan Altıntaş (6 maç, 192 dk.) 

 

*** 

Cissokho, Chebake ile Boutaib 
Bu rapordan hareketle yeni yüzlerin en verimlilerini Senegalli Cissokho, Faslı Chebake ile vatandaşı Boutaib olarak sıralamak mümkün. Gevrek'in (transfer-oynayan)karşılaştırması ise olaya farklı bir boyut kazandırıyor: Galatasaray 12-9, Fenerbahçe 13-8, Trabzon 18-6, Sivas 16-8, Evkur Yeni Malatyaspor: 15-8/9. Lakin bu bakışın, vaziyeti tam anlamıyla yansıtamadığı da yadsınamaz bir gerçek.  

 

*** 

 

Transferin zayıf halkaları… 
Cissokho, Chebake ile Boutaib dışındaki 13 ismi bireysel bazda değerlendirecek olursak… Beninli kaleci Farnolle yedeklikten kurtulamadı. Yalçın yönetimin inisiyatifiyle şu an kadro dışı. Ekvadorlu stoper Mina, isminin ve tecrübesinin ağırlığını sahaya yansıtamadı. 19 yaşındaki Nijeryalı Seth'in pişmesi lazım. Aytaç ile Turgut, sakatlıktan muzdaripti. Arjantinli Dening, fırsatı bir türlü eline geçiremedi. Faslı Barazite formasında yazdığı gibi bir “10” numara olamadı. Dia, Fenerbahçe'deki şaşalı dönemi mumla aratıyor. Adem, bazen ‘Büyük' oynuyor! Gineli Diallo hayal kırıklığına yol açtı. 21'indeki Batuhan, 1'inci santrfor olmaya çok ırak…  

 

 

elsan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!